Instanties die worden betrokken bij het vervolgtraject

Vaak wordt er na een voor onderzoek nog allerlei andere onderzoeken gedaan met het kind en de ouders / verzorgers. Deze onderzoeken gebeuren vaak door de Raad van Kinderbescherming. Dit, omdat het AMK, tegenwoordig Veilig Thuis,  zelf niet veel mag doen na een melding behalve het voor onderzoek. Daarna wordt het kind en zijn ouders / verzorgers door verwezen.

 

Raad van Kinderbescherming

Kerntaken van de Raad

Ouders voeden hun kinderen op. Dat is hun recht en hun plicht. Maar soms komt de ontwikkeling van een kind ernstig in gevaar. Doordat ouders hun verantwoordelijkheid niet kunnen nemen. En doordat vrijwillige hulp onmogelijk is. Dan geeft de Raad voor de Kinderbescherming thuis en voeren zij onze wettelijke taak uit. De Raad draagt bij aan de veiligheid van kinderen en de toekomst van jongeren. Daarnaast speelt de Raad op verzoek van de rechter een rol bij ouders die uit elkaar gaan en het niet eens worden over afspraken over hun kinderen. Ook onderzoekt de Raad de situatie van jongeren die met de politie in aanraking komen en adviseert de Raad over een passende straf. Verder is de Raad betrokken bij het afstaan of adopteren van kinderen.

De kerntaken van de Raad liggen op het gebied van:

  • Bescherming: de Raad is betrokken bij gezinnen waar opvoeden een probleem is geworden, en kan de rechter verzoeken een kinderbeschermingsmaatregel op te leggen;
  • Gezag en omgang na scheiding: de Raad adviseert de rechter bij gezag- en omgangszaken, als ouders die uit elkaar gaan het niet eens worden over afspraken over de kinderen, bijvoorbeeld over de omgangsregeling of de verblijfplaats;
  • Straf: de Raad onderzoekt de situatie van jongeren die met de politie in aanraking komen en licht de rechter of officier van justitie daarover in;
  • Afstand, Screening, Adoptie en Afstammingsvragen (ASAA): de Raad is betrokken bij zaken op het gebied van afstand doen, de screening van pleeggezinnen, adoptiegezinnen, adviesaanvragen over adoptie en afstammingsvragen.

Veilig Thuis

 

Voor wie is Veilig Thuis er?
Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Als jij zelf slachtoffer bent, als jij iemand kent die (misschien) slachtoffer is, of als jij zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld. Geweld en mishandeling in huiselijke kring komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Ook als professional kunt u 24/7 contact opnemen met Veilig Thuis voor advies en hulp.

Wat doet Veilig Thuis?

  • Veilig Thuis geeft advies over wat mensen zelf kunnen doen als er (misschien) sprake is van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling.
  • Veilig Thuis onderzoekt wat er aan de hand is.
  • Veilig Thuis doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging.
  • Veilig Thuis organiseert de juiste hulp.

Veilig Thuis is een organisatie vanuit de gemeente. Zij zijn vanuit 17 gemeentes te werk.

Visie en Missie van Veilig Thuis

Visie
Veilig Thuis wil betekenisvol zijn door op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling een bijdrage te leveren aan een voor iedereen veiliger samenleving: slachtoffer en pleger, van jong tot oud. Zij doen dit in verbinding met cliënten, betrokken instellingen en hulpverleners, door goed te luisteren, signalen op waarde te schatten, samen op pad te gaan, maar ook door duidelijke grenzen te stellen en passende hulp te organiseren. zij bieden hun kennis aan om gezamenlijk te zorgen voor herstel van een veilige situatie in afhankelijkheidsrelaties. Veilig Thuis werkt samen met de teams in de lokale toegangspoort aan vroeg signalering en een gezamenlijke effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis gaan in contact met partners, gezinsleden, zodat zij zelf kunnen leren om huiselijk geweld en kindermishandeling voorgoed te stoppen.

Missie
Er is iets gebeurd dat ontoelaatbaar is. Zij ondersteunen jou, zodat jij kunt voorkomen dat het opnieuw gebeurt

Contact

Pleegzorg binnen de Jeugdzorg Postadres:
Slingelaan 1
7001 EA Doetinchem

Bezoekadres:
J.F. Kennedylaan 49
7001 EA Doetinchem
Graafschap College
Tel.: 0314 353 500 / Fax: 0314 353 519
E-mail: info@graafschapcollege.nl
jos-seegers@hotmail.nl