de Pleegzorg

04-03-2015 11:54

Wat is pleegzorg?

Pleegzorg is een vorm van hulp aan jeugdigen en hun ouders. Soms kunnen kinderen, door bepaalde omstandigheden, niet meer thuis wonen. Voor hen wordt dan een pleeggezin gezocht. Zij nemen tijdelijk de zorg voor het kind over. Een kind uit huis plaatsen en te kiezen voor pleegzorg wordt gedaan door een instelling voor jeugdzorg, door middel van een plaatser. De plaatser meldt een kind vervolgens aan bij een regionale voorziening voor pleegzorg, die een passend pleeggezin zoekt en de begeleiding van de pleegouders op zicht neemt. De plaatser blijft verantwoordelijk voor de hulpverlening en onderhoud het contact tussen het pleegkind en de ouders en familie van het pleegkind. Er is echter nog wel een verschil tussen vrijwillige plaatsing of plaatsing door de kinderrechter. Als ouders zelf zeggen dat het kind beter in een pleeggezin kan wonen noemt men dat vrijwillige plaatsing. De ouders kunnen dan het pleegkind ook altijd uit het pleeggezin komen halen. Maar het kan ook zijn dat de ouders zelf niet inzien dat het kind beter af is in een pleeggezin. Dan wordt de kinderrechter erbij gehaald. Die bepaald of het kind bij de ouders blijft wonen of in een pleeggezin komt. Dit laatste noemt men dan een OTS, een Onder Toezicht Stelling.

 

Vormen van pleegzorg

Pleegzorg is een hel groot begrip. Pleegzorg kun je in verschillende vormen plaatsen, wij hebben wat pleegzorgvormen onder elkaar gezet.

Netwerkpleegzorg
Bij pleegzorg wordt in eerste instantie binnen de eigen familie of bij bekenden van het kind gezocht naar opvang. Lukt dit niet dan zoekt de voorziening voor pleegzorg een geschikt pleeggezin.

Crisispleegzorg
Wanneer er sprake is van een crisissituatie wordt een kind plotseling en zonder veel voorbereiding in een pleeggezin geplaatst. Kinderen van 0 tot 14 jaar worden maximaal 6 maanden op deze wijze opgevangen. In de praktijk is dit vaak echter veel langer. In deze periode wordt onderzocht hoe het verder moet. Hierbij zijn zowel de begeleiders van de ouders als het begeleidend team van de pleegouders en het pleegkind betrokken.

Pleegzorg voor langere tijd
Hierbij staat vast dat een kind langere tijd niet meer thuis kan wonen. Langdurig hoeft echter niet voor altijd te zijn.

Vakantie- of weekendpleegzorg
Pleegouders bieden een kind de mogelijkheid een of meerdere vakanties of weekeinden in hun gezin door te brengen. Het gaat om kinderen die (nog) bij hun ouders, in een internaat of een ander pleeggezin wonen. Ze kunnen niet bij familie of vrienden terecht. Even aan de dagelijkse spanning ontsnappen is belangrijk. De (pleeg)ouders kunnen even op adem komen om daarna te opvoeding weer aan te kunnen.

Dag pleegzorg
Het kind wordt een deel van de week in een pleeggezin opgevangen wanneer de thuissituatie niet stabiel is. Zodra die weer stabiel is stopt het.

Gespecialiseerde zorg
Soms is de gewone begeleiding van pleegouders niet genoeg. Vooral kinderen die erg veel meegemaakt hebben vragen om meer aandacht. Het gaat dan om erg verwaarloosde kinderen. Zij hebben geen kans gehad zich normaal te ontwikkelen. De pleegouders worden dan bijgestaan door een team specialisten. De kinderen zijn niet ouder dan 12 jaar. Ze krijgen 3 jaar extra begeleiding en blijven daarna langdurig in het gezin.

Pleegzorg voor gehandicapte kinderen
Als de ouders van een gehandicapt kind de zorg (tijdelijk) niet aankunnen, is er voor het kind bijna alleen maar plaats in een tehuis. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor een plaatsing bij pleegouders. Hier is speciale begeleiding aanwezig. Het is erg belangrijk dat de pleegouders de handicap van het kind accepteren en het contact met de ouders onderhouden.

Allochtone pleegzorg
Allochtone kinderen worden vaak opgevangen door autochtone pleeggezinnen. Het is belangrijk het aantal allochtone pleeggezinnen te vergroten. Dit is een vrij nieuwe vorm van pleegzorg

Kan iedereen pleegouder worden?

Niet iedereen kan pleegouder worden, hiervoor zijn voorwaarden gesteld. De volgende voorwaarden zijn er om pleegouder te zijn of te worden:

  1. Leeftijd van minimaal 25 jaar
    2. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de Raad van Kinderbescherming
    3. Medische verklaring
    4. Een stabiele gezinssituatie

 

Als je aan deze voorwaarden voldoet en je wilt erg graag de pleegzorg in moet je en cursus volgen. De STAP-cursus. Wij hebben een e-mail gestuurd naar het bedrijf die voor de STAP-cursus zorgt. In deze mail hebben wij de volgende vragen gesteld:

  • Wat houdt deze cursus precies in?
  • Wat kun je uiteindelijk allemaal als je deze cursus hebt behaald?
  • Als je deze cursus behaald, hoe lang is deze dan geldig?
  • Kan/mag iedereen deze cursus maken?

Op deze mail hebben wij een antwoord gekregen. In deze mail is gevraagd of wij foldertjes wilden. Deze folders wilden wij uiteraard hebben, dus zijn deze naar ons toe gestuurd. In deze folders staan de antwoorden op onze mail.

 

  • Wat houdt deze cursus precies in?
  • Het 7 STAP programma wordt begeleid door een team. Ervaren pleegouders en begeleiders van pleeggezinnen werken daarin samen om de besluiten met u te nemen. Zij tonen u bovendien een voorbeeld van uw toekomstige samenwerking.

De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten in zeven weken. De groep komt gedurende 3 uur bij elkaar en wordt begeleid door een team. Elke bijeenkomst heeft min of meer afgerond onderwerp, maar de onderwerpen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. De begeleiders houden ook individueel contact. Ze doen dat in gesprekken bij u thuis. Ze bieden u intensieve voorbereidingen op de taken van de pleegouder.

  • Wat kun je uiteindelijk allemaal als je deze cursus hebt behaald?
  • Als je deze cursus behaald hebt, kun je pleegouder worden.
  • Als je deze cursus behaald, hoe lang is deze dan geldig?
  • Deze cursus is voor altijd geldig.
  • Kan/mag iedereen deze cursus maken?
  • Er zijn verschillende criteria om pleegouder te worden.
  1. Pleegouders zijn open in de omgang met mensen. Zij durven voor hun gevoelens uit te komen. Zij zijn in staat om te luisteren naar anderen die met hen van mening verschillen en kunnen met hen informatie uitwisselen.
  2. Pleegouders zijn in staat om de zorg voor kinderen met anderen te delen. Zij werken samen met de organisatie en met de ouder(s) van kinderen.
  3. Pleegouders zijn in staat kinderen te helpen. Hoe pijnlijk de voorgeschiedenis van kinderen soms ook is, pleegouders hebben er begrip voor en kunnen kinderen helpen hun leven te begrijpen.
  4. Pleegouders weten hoe ze kinderen kunnen leren zich aan hun omgeving aan te passen. Zij doen dat op een positieve manier. Zij helpen het kind zijn gedrag te veranderen zonder pijn te doen.
  5. Pleegouders weten wat het betekent er een extra kind bij te hebben. Zij kunnen bepalen welke invloed het kind en alles wat het met zich mee brengt op hun situatie zal hebben.

 

Contact

Pleegzorg binnen de Jeugdzorg Postadres:
Slingelaan 1
7001 EA Doetinchem

Bezoekadres:
J.F. Kennedylaan 49
7001 EA Doetinchem
Graafschap College
Tel.: 0314 353 500 / Fax: 0314 353 519
E-mail: info@graafschapcollege.nl
jos-seegers@hotmail.nl